strana:  1 2 3 4 5  >>
seřadit od:  nejnovějších  nejstarších

Všechny články

Karlovy ostrovy, články a fejetony.

Vánoční hvězdy 3.12.2013     přečteno: 4869     příspěvky: 0
Vánoční obloha nám možná připraví velmi zajímavé překvapení, které bude do velké míry vskutku vánoční a velmi symbolické pro tuto dobu. Bělorusko-ruská dvojice astronomů V. Nevski a A. Novičonok objevili 21. 9. 2012 novou kometu, teleskopem poblíž Kislovodsku. Teleskop je součástí mezinárodní vědecké optické sítě ISON.
Uloupené Vánoce 10.1.2014     přečteno: 4762     příspěvky: 2
Tak jsme opět „přežili“ Vánoce a jsme v novém roce. Dovolím si takové malé povánoční zamyšlení nad dny nedávných svátků vánočních. Traduje se, že vánoční svátky jsou dobou pokoje, míru a rozjímání, kdy si připomínáme příchod spasitele v postavě Ježíše Krista na náš svět… Položme si otázku, jestli tomu tak v posledních desetiletích opravdu bylo.
Objevujeme nové převratné technologie, nebo pouze ty zapomenuté? 2.3.2014     přečteno: 4858     příspěvky: 0
Nedávno byla zveřejněna z oboru techniky velmi zajímavá a pozoruhodná zpráva: Vědci z Tokijské university vytvořili zařízení, kde se uvnitř zvukotěsného prostoru pomocí ultrazvuku, který se šíří z reproduktorů umístěných do kříže naproti sobě, daří udržet malé lehké předměty ve vzduchu a navíc se mohou trojrozměrně pohybovat. Tato metoda levitace pomocí ultrazvuku, je založená na poměrně jednoduchých základních fyzikálních principech zvukových vln.
Hrátky se sirkami, byznys a absence lidského svědomí 9.5.2014     přečteno: 5015     příspěvky: 0
Nedávno nám proběhlo výročí konce druhé světové války v Evropě. Záhy po skončení válečných hrůz však začala válka studená, která si rovněž vybrala své oběti. A možná si je nenápadně vybírá dodnes. Období studené války je známo především hrozbou nukleárního konfliktu. Jaderné velmoci to zdůrazňovaly svými nukleárními pokusy, strašíce tím protivníka i obyvatelstvo vlastní.
Můj život s kočkama - díl první: Čiminka a Damuška 24.4.2014 - aktualizováno: 12.5.2014     přečteno: 5784     příspěvky: 0
Černé kočky jsou mým druhým a vlastně teď možná spíš životem prvním. Když jsme se před 16 lety s manželkou rozhodovali, které ze dvou koťat si vezmeme, tak během okamžiku jsme usoudili, že obě, aby jim nebylo smutno. Byly to sestry, krásně černé se žlutýma očima a dostaly jména Čiminka a Damuška. Po pár letech jsme se s manželkou rozešli a ty dvě černé kočky se mnou prošli víc, jak třetinu mého života.
Můj život s kočkama - díl druhý: Smutek a naděje 24.4.2014 - aktualizováno: 12.5.2014     přečteno: 6728     příspěvky: 0
Tak nám ten společný život, vyplněný kočičím přátelstvím, příjemně společně utíkal téměř šestnáct let… Ale život je občas sviňa a tak nás letos v únoru naše milá Čiminka téměř v 16 letech opustila. Krásná velká černá kočka s bílejma fouskama, miniaturní bílou náprsenkou, asi z 15 bílých chloupků a velkým srdcem, kde byla spousta kočičí lásky pro mě a pro její sestru Damušku.
Můj život s kočkama - díl třetí: Djamilka 24.4.2014 - aktualizováno: 12.5.2014     přečteno: 6241     příspěvky: 0
Člověk má nějakou představu, že udělá hezký domov nové kočičce a vše pojede jak po drátkách. Jenomže věci a život sám, bývají mnohem složitější. Bylo to docela zvláštní. Djamilka byla ještě v proutěné přepravce asi půl metru od Damušky. Holky na sebe jen dlouze koukaly bez jediného zasyčení. Djamilka potom velmi plaše zalezla v podkroví pod postel, kde vydržela víc jak den.
Třináct mouder pro život v dnešní době 24.6.2014     přečteno: 5394     příspěvky: 0
Možná máte někdy pocit, že dnešní době nerozumíte, že to co se děje nějak odporuje logice selského rozumu. Je pravděpodobné, že velké množství lidí, zažije během svého života tento pocit, pokud se snaží uplatnit na dění okolo sebe rozum, který nazýváme „selským“. Tedy pokud ho mají, měli, nebo na něj posléze nerezignovali… Vybral jsem 13 různých citátů, které mohou pomoci k pochopení…
Čtyři jezdci 5.8.2014     přečteno: 6105     příspěvky: 2
Nedávno jsem četl jakýsi článek, ve kterém se psalo o čtyřech jezdcích globálního bankovnictví. Po pravdě řečeno mě to moc nezaujalo a ani jsem to nedočetl do konce. Ne kvůli obsahu, ale na toto téma je napsáno nepřeberné kvantum článků a člověka to už nebaví číst, protože v tom musí denně žít a pokud není zaslepený a otupělý, konzumem opotřebovaný, tak prostě vidí realitu a její současné, i nadcházející důsledky. A pak, prostě nemám potřebu tím dál ještě týrat vlastní mysl.
Zapomněli jste nějaké heslo? 6.8.2014     přečteno: 5365     příspěvky: 5
Občas se vám může stát, že zapomenete nějaké heslo. Občas může být toto heslo pro vás i životně důležité. Dobou jste nuceni mít čím dál tím více hesel. Dnešní život je na heslech více a více postaven, zdá se, že vlastně celý náš život je tak nějak celkově zaheslován a zašifrován. Občas se v tom můžeme začít ztrácet. Psát si hesla na papírky je evidentně nebezpečné.
Můj život s kočkama - díl čtvrtý: Kočičí starosti 14.8.2014     přečteno: 6127     příspěvky: 0
Ke konci dubna jsme oslavily kočičí narozeniny. Damušce bylo krásných šestnáct let. U Djamilky nevíme datum narození a tak přijala stejné datum narození a oslavila své dvanácté výročí narození. Třetí miska s „kočím dortem“, byla symbolicky určená pro Čiminku, která svůj díl kočičí dobroty přenechala oběma kočičím holkám. Samozřejmě jsem u toho uronil nejednu slzu…
Můj život s kočkama - díl pátý: Myšilov, aneb kočičí sport 14.8.2014     přečteno: 6270     příspěvky: 0
Djamilka a Damuška si na sebe velmi dobře zvykly. Ze začátku byla sice trochu znát oboustranná nedůvěra a Damuška nějakou dobu dávala Djamilce najevo, kdo je „paní domácí“, ale hrany se naštěstí poměrně rychle obrousily. Přispělo k tomu i každodenní chození na zahradu, kde se obě holky věnují svému oblíbenému kočičímu sportu – myšilovu.
strana:  1 2 3 4 5  >>
seřadit od:  nejnovějších  nejstarších
copyright  ©  Karel Jíra 2014Google+