strana:  <<  6
seřadit od:  nejnovějších  nejstarších

Všechny články

Karlovy ostrovy, články a fejetony.

Můj život s kočkama - díl první: Čiminka a Damuška 24.4.2014 - aktualizováno: 12.5.2014     přečteno: 5784     příspěvky: 0
Černé kočky jsou mým druhým a vlastně teď možná spíš životem prvním. Když jsme se před 16 lety s manželkou rozhodovali, které ze dvou koťat si vezmeme, tak během okamžiku jsme usoudili, že obě, aby jim nebylo smutno. Byly to sestry, krásně černé se žlutýma očima a dostaly jména Čiminka a Damuška. Po pár letech jsme se s manželkou rozešli a ty dvě černé kočky se mnou prošli víc, jak třetinu mého života.
Hrátky se sirkami, byznys a absence lidského svědomí 9.5.2014     přečteno: 5015     příspěvky: 0
Nedávno nám proběhlo výročí konce druhé světové války v Evropě. Záhy po skončení válečných hrůz však začala válka studená, která si rovněž vybrala své oběti. A možná si je nenápadně vybírá dodnes. Období studené války je známo především hrozbou nukleárního konfliktu. Jaderné velmoci to zdůrazňovaly svými nukleárními pokusy, strašíce tím protivníka i obyvatelstvo vlastní.
Objevujeme nové převratné technologie, nebo pouze ty zapomenuté? 2.3.2014     přečteno: 4858     příspěvky: 0
Nedávno byla zveřejněna z oboru techniky velmi zajímavá a pozoruhodná zpráva: Vědci z Tokijské university vytvořili zařízení, kde se uvnitř zvukotěsného prostoru pomocí ultrazvuku, který se šíří z reproduktorů umístěných do kříže naproti sobě, daří udržet malé lehké předměty ve vzduchu a navíc se mohou trojrozměrně pohybovat. Tato metoda levitace pomocí ultrazvuku, je založená na poměrně jednoduchých základních fyzikálních principech zvukových vln.
Uloupené Vánoce 10.1.2014     přečteno: 4762     příspěvky: 2
Tak jsme opět „přežili“ Vánoce a jsme v novém roce. Dovolím si takové malé povánoční zamyšlení nad dny nedávných svátků vánočních. Traduje se, že vánoční svátky jsou dobou pokoje, míru a rozjímání, kdy si připomínáme příchod spasitele v postavě Ježíše Krista na náš svět… Položme si otázku, jestli tomu tak v posledních desetiletích opravdu bylo.
Vánoční hvězdy 3.12.2013     přečteno: 4869     příspěvky: 0
Vánoční obloha nám možná připraví velmi zajímavé překvapení, které bude do velké míry vskutku vánoční a velmi symbolické pro tuto dobu. Bělorusko-ruská dvojice astronomů V. Nevski a A. Novičonok objevili 21. 9. 2012 novou kometu, teleskopem poblíž Kislovodsku. Teleskop je součástí mezinárodní vědecké optické sítě ISON.
copyright  ©  Karel Jíra 2014Google+